Openbaar watertappunt PWN

HDPE gefreesde onderbak

Kraanwater in Nederland is duurzaam en van topkwaliteit. Het behoort zelfs tot het beste van Europa.  Het Noord-Hollandse waterleidingbedrijf PWN wil met het watertappunt drinkwater op openbare plaatsen voor iedereen beschikbaar maken. Steeds meer mensen nemen een flesje of bidon mee voor onderweg.

PWN stelt hoge eisen aan drinkwater en heeft de keuze gemaakt om een eigen drinkwatertappunt te ontwikkelen. De Noord-Hollandse duinen zijn een belangrijk waterwingebied voor PWN en vanuit haar rol als natuurbeheerder wil PWN bijdragen aan een schoon milieu. Het gebruik van navulbare flessen vermindert de hoeveelheid wegwerpflessen in de afvalberg, dagelijks worden in ons land zo’n 500.000 plastic flesjes weggegooid!

In samenwerking met PWN ontwikkelde Beuker een HDPE onderbak voor het tappunt.  PWN koos voor uitvoering in HDPE vanwege de duurzaamheid, de flexibiliteit in uitvoering en een goede prijs/kwaliteit verhouding. Beuker bedacht een constructie die niet alleen sterk, maar ook praktisch is. Via een freestechniek is op esthetische wijze het PWN logo aangebracht. Plaatsing in de openbare ruimte vraagt om een ‘hufterproof’ uitvoering en daarnaast moet de  RVS-zuil van het tappunt verwijderbaar zijn in de winterperiode, om vorstschade te voorkomen. Na het verwijderen van het tappunt kan er eenvoudig een speciaal pasblokje in het deksel geplaatst worden, om zo de uitsparing in de onderbak op te vullen.

Het één op één contact tussen Beuker en PWN in de ontwikkelingsfase werkte prettig en leidde binnen afzienbare tijd tot het definitieve ontwerp.  PWN wil samen met partners zoals gemeenten en bedrijven, deze drinkwatertappunten in Noord-Holland verder op de kaart zetten. Op 23 mei werd in samenwerking met de gemeente het eerste openbare watertappunt geplaatst op de Paardenmarkt in Alkmaar. Inmiddels zijn er al diverse tappunten geplaatst en hebben diverse andere gemeenten en waterleidingbedrijven interesse getoond.

Share on Google+Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Back to Top