Koeientunnel

Verbinding tussen bedrijf en weilanden

Het was de eerste kunststof veetunnel in Nederland. Maar voor de familie Veenstra is het veel belangrijker dat er nu een veilige verbinding ligt tussen het bedrijf en de 10 hectare weiland. Vóór de aanleg van de tunnel moesten de koeien altijd met meerdere personen over de relatief drukke weg worden begeleid. Niet alle automobilisten hebben even veel geduld en met mist of gladheid leverde het nog wel eens gevaarlijke situaties op.

Toen de weg, die het land van het bedrijf van de familie Veenstra scheidt, door werkzaamheden zou worden vervangen ondernam dhr. Veenstra direct actie. Een veetunnel van plaatstaal is niet onderhoudsvrij, en beton bleek prijstechnisch ongunstiger dan kunststof. Ook de snelle levertijd en plaatsingstijd waren een reden om voor kunststof wikkelbuis te kiezen. Kunststof is net zo sterk als plaatstaal en kan zelfs in verschillende verkeersklassen geleverd worden. Het bedekkende grondpakket is slechts 1,20 meter en om deze reden moest de verkeersklasse van deze buis minimaal SLW 60 zijn.

Omdat de tunnel niet alleen onder de weg, maar ook onder de berm met daarin diverse leidingen en kabels door moest, is de tunnel gemaakt van 32 meter wikkelbuis. De diameter van de buis is 2,40 meter. In de buis is een betonnen vloer (40 cm op het dikste punt) gestort om opdrijven te voorkomen en de koeien een vlakke loopvloer te geven. In de opgaande stukken van de tunnel zijn houten balkjes meegestort die boven het beton uitsteken en zo de koeien grip geven op de hellende vlakken.

Share on Google+Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Back to Top