Leidingwerk ondergrondse gasopslag

UGS GmbH Rüdersdorf Berlijn

UGS is een Duits bedrijf gespecialiseerd in ondergrondse opslag van gassen en vloeistoffen. Ondergrondse zoutcavernes worden uitgeloogd om als gasopslag te kunnen dienen. Door het zout te vermengen met water en op te pompen, wordt de zoutcaverne uitgespoeld totdat de juiste vorm en grootte bereikt is. Zo ontstaat een holte waarin gas gebufferd wordt.  

Volgens de voorschriften (flowcharts) hebben de engineers van Beuker het volledige leidingsysteem ontworpen en vervolgens geproduceerd. Het werk is gedeeltelijk prefab in de productiefaciliteit in Opmeer gemaakt en gedeeltelijk bij de opdrachtgever onsite in Berlijn. HDPE leidingen zijn  resistent tegen pekel en HDPE is niet-corrosief,  hierdoor is het leidingsysteem onderhoudsvrij en heeft een lange levensduur.

Meer dan 400 meter HDPE buis werd voor dit unieke project verwerkt in dit leidingsysteem waarmee tanks, pompen en filters met elkaar verbonden werden. Naast buis werden er ook vele flensen, kragen, t-stukken, bochten, computergestuurde afsluiters en speciale zadelstukken in het systeem verwerkt. Het leidingstelsel was erg complex, diverse bypasses moesten worden aangelegd om de pompen ook afzonderlijk te kunnen laten functioneren.

Voor de opdrachtgever was de mogelijkheid tot en de ervaring in het ontwerpen in 3D één van de redenen om in zee te gaan met Beuker. Door dit project in 3D uit te werken, kon van tevoren bepaald worden waar buizen eventueel door elkaar heen lopen. In het stadium tussen het ontwerp en de productie is het leidingsysteem nog een aantal maal verbeterd, dit voorkwam dat er tijdens de productie ‘problemen’ moesten worden opgelost, wat tot aanzienlijke kostenbesparingen heeft geleid.

Share on Google+Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Back to Top