Noodpompsysteem in PP

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zocht al geruime tijd naar een veilig en praktisch systeem om in geval van nood snel in actie te kunnen komen. Een noodleiding moet sterk zijn, snel gelegd kunnen worden maar ook weer eenvoudig gedemonteerd. PP Pragma® bleek hiervoor de uitgelezen oplossing. Het materiaal is licht in gewicht en slijtvast. De buizen en hulpstukken zijn voorzien van rubber ringen waardoor ze demontabel en dus herbruikbaar zijn. Het materiaal kent geen scheur of breukvorming en is tot -20°C nog gewoon te verwerken.

Beuker heeft een proefstukje geleverd waarmee het Hoogheemraadschap aan de slag ging. Het snel in elkaar zetten van het systeem en ook het weer loskoppelen van de verschillende onderdelen bleek alleen nog niet zo eenvoudig! Hierop heeft het Hoogheemraadschap zelf een klemconstructie ontwikkeld waarmee ze de geribbelde buizen en hulpstukken gemakkelijk kunnen verwerken en borgen.

Het Hoogheemraadschap ontwierp ook een aanhangwagen waarin alle onderdelen eenvoudig kunnen worden vervoerd. De aanhangers worden voortgetrokken door een tractor, wat het mogelijk maakt om bijna overal te komen. Een pomp verplaatst 30 m3 water per minuut en wordt aangedreven door dezelfde tractor.

Tegen een relatief zeer lage investering heeft het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nu
een perfecte noodpompunit, die ook met zeer lage temperaturen nog bruikbaar is. Het systeem wordt ook ingezet om de functie van een uitgevallen gemaal over te nemen. Zo kan bij hevige regenval toch water weggepompt worden, om wateroverlast te voorkomen.

Share on Google+Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Back to Top