Wikkelbuis zinker op diepte

Onder de Drachtstervaart

Het project Drachtstervaart in de gemeente Smallingerland is een grootschalig project, dat al in uitvoering is sinds 2001. Het eerste deel van dit bijzondere project bestond uit het aanleggen van een ruim opgezette woonwijk met ongeveer 900 woningen in een groene, waterrijke omgeving. Het tweede deel van het project brengt de oude Drachtstervaart terug, tot aan het centrum van Drachten.  

Hoofdaannemer voor de infrastructurele werkzaamheden, aannemer Van der Wiel Infra & Milieu BV uit Drachten, is verantwoordelijk voor al het grondwerk inclusief de bouw van bruggen, steigers en een haventje. Op het Moleneind wordt de vaart in oude staat teruggebracht en doorgetrokken tot aan het centrum. Tegelijkertijd wordt de riolering langs het gehele traject vervangen. Ter hoogte van de kruising met de Oliemolenstraat wordt over de vaart een ophaalbrug aangelegd en het riool dat het Moleneind kruist is via een zinker onder de vaart doorgeleid.

De wikkelbuis zinker met een diameter van DN 1300 mm is tussen twee betonputten geplaatst, waarin tijdens de productie door Kijlstra Riolering in Drachten al speciale instortmoffen voor dit type wikkelbuis zijn verwerkt. Door het plaatsen van deze kunststof zinker in het rioolstelsel voorkomt men dat er een starre constructie ontstaat. Op deze wijze kunnen eventuele zettingen worden opgevangen. Daarnaast zijn ook twee aftakkingen naar een nieuw gelegd kokerriool uitgevoerd in wikkelbuis DN 900 mm.

De belangrijkste reden voor Van der Wiel om voor uitvoering in wikkelbuis te kiezen was de diepte waarop de zinker moest komen te liggen, namelijk 6 meter! De aannemer wilde de werkzaamheden op deze diepte om veiligheidsredenen zo snel mogelijk gereed hebben. Wikkelbuis is licht, dit maakt snel plaatsen mogelijk. Om dit proces te versnellen is de zinker door Beuker prefab in twee delen aangeleverd. Alle werkzaamheden met betrekking tot het aanbrengen van de 19 meter lange zinkerbuis waren binnen een dag afgerond.

Share on Google+Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone
Back to Top